Analfabetism - Rotarys tema i September

måndag 19 september 2022

Mona Ulvåknippa

Över 17% av världens vuxna befolkning är analfabeter. 

Analfabetismen är ett sällan diskuterat problem i Sverige, trots att vi vet att det bevaras i segregationen. Ur låg utbildning och analfabetism växer svårartade sociala problem som rör vårt samhälle i dess helhet.

Många som går på sfi (i Borlänge), har haft kort eller ingen skolgång alls i det land de lämnat. Av drygt 19 000 av kursdeltagarna förra året var det ingen som hade mer än tre års tidigare utbildning, enligt reportaget i SR i oktober 2012. Läs mer om Sveriges åtgärder mot analfabetism.

Amineh och Sahera fick aldrig gå i skolan: ”Som att vara blind”  

Som barn fick Amineh och Sahera aldrig gå i skolan. Amineh, som drömde om att bli lärare, tvingades istället stanna hemma för att hjälpa till med familjen när hennes pappa dog.

Det var jag och mina tre bröder och jag var tvungen att hjälpa mamma. Men jag ville lära mig läsa och skriva. Både min dotter och min bror är lärare idag. Det är ett fint yrke, säger Amineh Eskander.

Från analfabet till författare

I dag kan både Amineh och Sahera läsa och skriva någorlunda. Tillsammans med andra kvinnor har de skrivit en bok, en guide om hur man lär sig att skriva och läsa och uttala ord och bokstäver.

Läs hela artikeln, SVT Stockholm.

Över 776 miljoner människor är analfabeter

The gift of reading

The Guatemala Literacy Project is working to reverse the country’s low literacy rates and keep children in school.

Moreira, the village school principal, recalls a former student who stayed in classes thanks to a Rise scholarship and is headed to university. The girl read a book about Nobel Prize winner and Pakistani activist Malala Yousafzai that Moreira lent her. "Now this girl wants to be as big as Malala," she says. "It changed her life."

Read more in Rotarys Magazine - September